Advocaat nodig?

Of u een advocaat nodig heeft hangt af van de soort rechtszaak en de rechterlijke instantie (bijvoorbeeld het kantongerecht of de rechtbank) die de zaak behandelt.

U heeft lang niet altijd een advocaat nodig.
Bij sommige civiele procedures en familierechtzaken (bijvoorbeeld echtscheidingen) bij de rechtbank of het gerechtshof móet u een advocaat inschakelen, maar niet elk geschil hoeft met behulp van een advocaat te worden beslecht.

Een civiele procedure is een zaak waarin het gaat om conflicten tussen burgers of organisaties onderling.

  • Als de civiele procedure bij het kantongerecht loopt, hoeft u geen advocaat in te schakelen. Het kantongerecht behandelt zaken tot een bedrag van € 25.000. Daarnaast gaat de kantonrechter over arbeidszaken, huurzaken, lichte strafzaken en geschillen over consumentenkrediet (leningen tot € 40.000 ).
  • Bij alle andere civiele procedures, bijvoorbeeld bij de rechtbank of het gerechtshof, bent u wel verplicht een advocaat in te schakelen.

Lukt het u bijvoorbeeld niet om in samenspraak met uw ex-partner tot een omgangsregeling voor de kinderen te komen dan kunt u de rechter vragen hierover te beslissen. U heeft dan wel een advocaat nodig.

Strafzaak

Al verdachte in een strafzaak bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen. Toch is het verstandig om wel contact met ons op te nemen. Wij controleren of alles tijdens de regels verloopt en bereiden met u de rechtszitting voor. Tijdens het verhoor en/of de zitting staan wij aan uw zijde.

Arbeidsrecht

Wanneer u een arbeidsconflict heeft kunnen de emoties hoog oplopen. In het geval van een arbeidsconflict is het niet verplicht om een advocaat in te schakelen, maar het kan wel handig zijn. Wij vertellen u wat uw rechten en plichten zijn en als ontslag onvermijdelijk blijkt kunnen wij u helpen bij het afwikkelen daarvan. Wij helpen werknemers en werkgevers bij ontslagvergoedingen, maar ook kunt u bij ons terecht met vragen over WW-uitkeringen.