Kabinet beperkt toegang gesubsidieerde rechtsbijstand

Het kabinet wil de toegang tot gesubsidieerde rechtsbijstand terugdringen. Dit moet een bezuiniging opleveren van 85 miljoen euro.

De kosten van de gesubsidieerde rechtsbijstand zijn in tien jaar tijd gestegen van 330 miljoen in 2002 naar 495 miljoen in 2012.
Klik hier om het hele artikel te lezen.

Toegang tot het recht op de helling?

De rechtshulp kost de overheid teveel geld. Daarom wil staatssecretaris Teeven bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand, ooit in het leven geroepen om ook de zwakkeren in de samenleving gelijke rechten te geven. Zo gaat bij voorbeeld de eigen bijdrage omhoog, maar ook huurconflicten, consumentengeschillen en echtscheiding op gezamenlijk verzoek komen niet meer voor rechtsbijstand in aanmerking. In Buitenhof een debat met Maria van de Schepop van de Nederlandse Vereniging voor Rechtsspraak, Bernard de Leest, advocaat en lid van de Algemene Raad van de Orde van Advocaten en hoogleraar Privaatrecht Maurits Barendrecht (Universiteit van Tilburg).
Bekijk de uitzending.

Toegang tot het recht nog verder ingeperkt

De Nederlandse Orde van Advocaten blijft bezorgd over de plannen van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) die de toegang tot het recht op gefinancierde rechtsbijstand verder inperken. In de plannen van de staatssecretaris wordt er 85 miljoen Euro bezuinigd bovenop de al aangekondigde verhoging van de griffierechten. Belangrijke rechtsgebieden zijn straks niet meer toegankelijk voor de mensen die het hardst getroffen worden door de crisis. Dit terwijl rechtsbijstand juist nu beschikbaar moet blijven voor bijna 40 procent van de Nederlanders en het geen luxeproduct mag worden.
lees hier meer