Tarieven

Wij vinden het belangrijk dat u van te voren weet waar u aan toe bent waar het de kosten betreft, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Hieronder vertellen we u vast welke kosten er aan onze werkzaamheden verbonden zijn. Heeft u hier nog vragen over, schroom dan niet om die te stellen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand  (toevoeging)
Wij kijken altijd eerst of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging via de Raad voor Rechtsbijstand.
Wanneer u een toevoeging krijgt, betaalt de Raad een groot gedeelte van de kosten van de advocaat. Zelf betaalt u dan alleen een eigen bijdrage.

De hoogte van deze eigen bijdrage is voor de meeste zaken (afhankelijk van uw inkomen) minimaal € 196,00 en max. € 823,00 (incl. BTW).
Voor zaken op het gebied van personen- en familierecht geldt (afhankelijk van uw inkomen) een minimale eigen bijdrage van € 340,00 en max. € 849,00.

Voor de bepaling van de hoogte van de eigen bijdrage kijkt de Raad voor Rechtsbijstand naar uw fiscaal jaarinkomen van 2 jaar terug. Hierop is een uitzondering mogelijk. Indien uw huidige inkomen 15 % lager is dan 2 jaar geleden, dan kunt u de Raad vragen om uit te gaan van het huidige jaar. Dit heet een “verzoek om peiljaarverlegging”.  Komt u in aanmerking voor een toevoeging, maar kunt u de door de Raad opgelegde eigen bijdrage niet (ineens) betalen dan kunt u hiervoor in sommige gevallen bij u gemeente bijzondere bijstand aanvragen. Heeft u hier vragen over of wilt u een betalingsregeling treffen, neem dan contact op met Sanna Hollenberg.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, klik dan hier.

Uurtarieven

Wanneer u niet in aanmerking komt voor de gesubsidieerde rechtsbijstand, geldt ons minimum uurtarief van € 155,00 (excl. BTW). Veel advocatenkantoren brengen ook nog zogenaamde kantoorkosten in rekening, wij doen dit niet. In sommige zaken kan een vast tarief worden afgesproken.

Overige kosten 

Naast ons uurtarief of de eigen bijdrage kunt u te maken krijgen met de volgende kosten:

  • griffierecht – kosten voor het starten van een (civiele of bestuursrechtelijke procedure) bij de rechtbank of het gerechtshof. Ga naar een overzicht van het griffierecht.
  • gemeentelijke leges (kosten van bijvoorbeeld uittreksels uit de BRP)
  • deurwaarderskosten (betekening/dagvaarding e.d.)

Algemene voorwaarden

Ga naar onze algemene voorwaarden

Download onze algemene voorwaarden als PDF