Consumentenrecht

Het consumentenrecht behandelt de rechten en plichten van koper en verkoper bij een consumentenkoop, waarbij het voornamelijk gaat om de rechten van de consument en de plichten van de verkoper.

Wat is een consumentenkoop?
Een consumentenkoop is een koop met betrekking tot een roerende zaak. Roerende zaken zijn tastbare voorwerpen. Het zijn goederen/voorwerpen die verplaatst kunnen worden. Een woning is bijvoorbeeld een onroerende zaak, maar uw televisie is een roerende zaak, net als al uw andere huishoudelijke apparaten. Ook uw fiets, uw tafel, uw bankstel zijn roerende zaken.
Onder roerende zaken vallen ook warmte, elektriciteit en informatie. Geleverde diensten (zoals het aanharken van de tuin) vallen niet onder de regels van de consumentenkoop.

Als de koop wordt gesloten tussen een professionele verkoper en een consument (de koper), spreken we van een consumentenkoop. Let op: De consument/koper is een natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. U bent een consument wanneer u iets heeft gekocht bij een professionele verkoper.

Wat nu als het product dat u gekocht heeft niet werkt zoals het zou moeten werken of niet doet wat de verkoper gezegd heeft? Of uw product is niet compleet of beschadigd…
Dat is natuurlijk heel vervelend. Gelukkig bieden de meeste professionele verkopers ook “professionele” service. In de meeste gevallen zal de verkoper het product vervangen, uw geld teruggeven of met een alternatief komen. Ga dus altijd eerst zelf terug naar de winkel en bespreek het probleem met de verkoper.

Komt u er met de verkoper helemaal niet uit, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem contact op
Advocatenkantoor in Alkmaar. Advocaat Alkmaar Scharlo 45 Alcmaria Advocaten