Vader vergeet het gezag te regelen

De meeste ouders weten wel dat je ‘iets’ moet regelen als je samen een kind verwacht en je niet met elkaar getrouwd bent. De ouders maken afspraken met elkaar over de achternaam van het kind en wanneer vader na de geboorte aangifte doet bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, wordt ook de erkenning in orde gemaakt.

Het is een veel gehoord misverstand dat daarmee alles geregeld zou zijn. Vader heeft door de erkenning namelijk alleen maar vastgelegd dat hij de juridische vader van het kind is. Dit betekent niet automatisch dat hij ook het gezag heeft over het kind. Gezag is nodig om beslissingen over het kind te kunnen nemen over de opvoeding en verzorging. Neem bijvoorbeeld de keuze voor een bepaalde medische behandeling.

De ouders kunnen samen een verzoek aan de rechtbank toezenden, waarmee zij het gezamenlijk gezag kunnen regelen. In de praktijk wordt dit vaak vergeten en zal vader pas in actie komen als de ouders samen niet langer door een deur kunnen. Als vader alsnog het gezag over zijn kind wil krijgen, zal hier vaak een rechter aan te pas moeten komen. Deze moet beoordelen of het in het belang van het kind zal zijn wanneer beide ouders het gezag zullen hebben.

Inmiddels is door verschillende politieke partijen een wetsvoorstel ingediend om erkenning en gezag voortaan samen te laten vallen. Wellicht zal dit in de toekomst veel discussie voorkomen, maar voorlopig moeten ongehuwde ouders nog even goed opletten.

Het gezamenlijk gezag is te regelen via dit formulier. Ben je het niet eens met de wens van de andere ouder om het gezag te delen, of wil je weten of het alsnog mogelijk is het gezag over een kind te krijgen? Wacht dan niet te lang en neem contact op voor een vrijblijvend advies van een van onze advocaten.

Neem contact op